8 mars

 
 

Vid halsen har jag ett smycke. Det betyder mycket för mig. För genom smycket talar Karin. Karin är död sedan många år efter ett mycket långt liv. Hon brukade skaka på sitt tjocks gråvita hår, spänna de breda käkarna och se på mig med ett barns ljusa ögon.

 

-          Maria, det var inte bättre förr. Tro aldrig det. Inte för kvinnan.

 

Det var erfarenhet som talade. Minnet av en tid då det värsta som kunde hända en fin flicka var att bli med barn, och det värsta som kunde hända en fin kvinna var att inte bli det. Längre utbildning var överflödig för alla flickor som inte hade en synnerligen framsynt far.

 

                                                                  Foto: Rolf

Underskatta aldrig pappas flicka!

 

När jag hörde detta var jag fortfarande full av hopp. Jag hade upplevt p-pillrets  tillgänglighet och  BH-lös rörelsefrihet. Fysikstudier och samboförhållande fanns inom räckhåll. Och många partners var något tjejerna skröt om, vare sig de var verkliga eller fantasiskapelser

 

Och vi trodde att från nu skulle det bara bli bättre och mer jämställt för varje år.

 

 

Hur har det blivit?

 

Korsetten är tillbaka om än i bekvämare material. Statistiken om löneskillnader förskräcker. Debatter och sommarprat har handlat  om näthat mot kvinnor som tar plats. Flera partners, påhittade eller verkliga, är inget en flicka sätter på CV:t idag. Men andra kan göra det åt henne.

 

Och vad ska vi göra åt det? Busy doin nothing?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0