Billy berättar: Skuggorna

Skuggorna, Katarina Wennstam, 2014, Albert Bonniers Förlag – Bokklubben Svalan

 

En mörkgrå bok med ett gråblekt foto av en flicka med ansiktsmask.

 

En spännande deckare, där man parallellt följer förövare, offer och rättsväsende. Offren är män som tidigare har dömts för misshandel av kvinnor – nu har de blivit misshandlade på exakt samma sätt.

 

Berättelsen väcker frågor. Sympatiserar jag med den som tar lagen i egna händer? Är det alltid moraliskt fel att göra det? Tycker jag synd om de vettskrämda offren, när de smakar på sin egen medicin?

 

I utkanten skymtar olustiga historier. Misslyckade relationer, sex där våldet lurar under ytan. Dammig syn på kvinnor och på män. Maktkamper som hindrar människor att nå fram till varandra.

 

Och samhället förändras. Här är bokens viktiga fråga som jag ser det. Vad sker med samhället när fruktan sprids? Varför har kvinnor så länge ensamma fått bära denna fruktan? Vad kan det ha gjort med kvinnorna? Och vad sker när andra tar över idéer och ideal och omsätter dem på sitt eget vis, utan att ursprungskraften går förlorad? Jag vill inte säga så mycket mer, för:

 

Var och en som läser denna bok har en upplevelse framför sig. Texten vilar på ett fundament av vrede. Och visst kan du även skymta en gnutta humor mellan raderna? Jag hade bara önskat ett bärigare slut med ännu mer fördjupning av samhällstemat. Kan det bli en ny bok?

  • Ett fundament av vrede
  • Spännande deckare
  • Väcker frågor

 

//Detta var mina personliga tycken och tankar – kanske tycker du något helt annat?

 

http://www.bokklubbensvalan.se/


Dead woman walking

 
 

 

…neeej!….inte igeeen!…. Detta manipulerande av vår värdefullaste bristvara:

Tiden

 

 

 

 

 


På din dag…

Grattis goda gulliga krulliga krok!
 

RSS 2.0