Spanskt stök i köket

Billy har tillbringat en del tid i Spanien i det senaste.

 

Semester utomlands kan förstås innebära All Inclusive, att bli serverad och omhändertagen en liten tid. Det är härligt!

 

Men har du möjlighet att få ett boende med kök, kan du pröva att laga maten själv ibland. Det är roligt att jobba med nya råvaror och ingredienser.

 

 

Lagar du mat i Spanien, har Billy och jag några tips:

1. Grönsaker är bäst och billigast på marknad. Ta reda på vilka marknader som finns nära dig, och vilka dagar de är.

 

 
 
2. Halvfabrikat och färdiglagat är mycket bättre Spanien än hemma. Vi kan bl.a. rekommendera:
 
  • Inlagda rödbetor, finns med milda och aromatiska lager -  t.ex. rosmarin och honung
  • Färdigkokta grönsaker i vakuumpack – lagen innehåller olja och är jättegod som smaksättare
 
  • Färsk hackad persilja med vitlök – finns i små askar i grönsaksdisken. Håller längre och är en fantastisk smaksättare i soppor, grillolja och olika fyllningar
 
  • Färdig kryddblandning till ”lantligt ris” gör ingen paella – men den ger en risrätt med spansk touch. Fräs riset i olja, strö över kryddblandningen och tillsätt sen dubbelt så mycket vatten som ris, sänk värmen och lägg på lock. En påse räcker till ca 6-7 dl ris.
 
 
 
3. En tillsats man ska se upp med är vitt socker – gömmer sig i allt från vatten till tomatkross. Heter ”azucar”.
 

4. Fisk är roligt att köpa och laga till. Fiskdiskar med betjäning finns i alla lite större livsmedelsaffärer. Be dem rensa åt dig ”quitar las tripas”.

 

Spiskumminstekt merluzafilé med lantligt ris. Foto:Mannen
 

Är du osäker på hur du lagar till en fisksort – beställ den på restaurang. Då kan du få en uppfattning om hur du kan göra. Kanske kan du lura ur personalen några tips, om du är bra på spanska!

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0