Spegel spegel...

 
 
Om du befinner dig i närheten av Torrevieja så bör du besöka utställningen Conjuring – Magic or science? nere i hamnen.
 
Den handlar om illusioner - hur vår hjärna arbetar i relation till den information vi matar den med. Där finns både praktiska experiment och fakta för alla åldrar.
 
Ett intressant tema på utställningen är spegelneuroner. På en skärm en bit in i lokalen berättar en forskare om dessa. (Ta fram skolspanskan!)
 
Vår hjärna omvandlar t.ex. ett rassel av en nyckelknippa till tanken på att låsa upp en dörr. Om vi ser en annan person låsa upp en dörr, så kan vi återskapa den känslan i vår egen hand och skicka signaler till hjärnan. Det är så spegelneuronerna arbetar.
 
Spegelneuronerna hjälper oss att glädjas med dem som gläder sig och sörja med dem som sörjer, allt genom att vi registrerar deras ansiktsuttryck och därefter speglar känslan i oss själva. De hjälper oss också att tolka avsikter, att förutsäga vad en annan människa ska göra. På nätet kan man läsa mer om detta.
 
T.ex. sägs det att fåglar har välutvecklade spegelneuroner.
 
 
 
 
Och det sägs också att en människas spegelneuroner kan tolka samma rörelse olika beroende på omgivningen och situation.
 
Om vi ser en annan människa sträcka sig efter en kaffekopp vid ett fint dukat bord, tror vi att hen ska ta sig en fika. Om bordet istället är smuligt och slarvigt, tolkar vi rörelsen som att hen ska plocka in disken.
 
Och då vet jag!
 
Då vet jag hur kajan på förhand kan gissa när vi ska lämna ett cafébord, bara vi uttalar tanken. Den ser förstås att det är smuligt och slarvigt, när vi pratar. Kanske ser den också att vi sträcker oss efter våra saker. Det är förstås spegelneuronerna som jobbar!
 
Foto: Mannen
 
Tror jag, vet jag. Tills vidare.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0