Hafsig Paella

 
Få rätter är godare än en riktig spansk paella. Ingredienserna passar även för livet på Kajen. Men den kräver tid och kulinariska färdigheter utöver de vanliga.

I Spanien har jag fått tag i denna lilla genväg: En färdig kryddblandning för ”lantligt ris”. Bra souvenirtips för den som semestrar där – men säkert finns liknande i välsorterade svenska affärer.

 

 
 

Nåväl. Jag köper några kycklingben och nykokta räkor till.  Kokta blandade grönsaker har jag kvar sen söndagen.

 

Jag börjar med kycklingbenen. Lägger i en form smord med olivolja, saltar och mal över svartpeppar. Ringlar ytterligare olja över och sätter in i ca 210 graders ugn.

 

Jag klyftar därefter en färsklök och skär sedan klyftorna rakt över. Fräser upp halvklyftorna i olivolja i en stekpanna med lock till. Slänger därefter ner riset – 0.75 dl per portion. Rör om tills riset blivit genomskinligt. Strör över anvisad volym kryddblandning och slår därefter på dubbelt så mycket vatten som ris. Lägger på lock, kokar upp och sänker värmen.

 

Skalar räkorna, men sparar några.

 

Efter ca 15 minuter vänder jag kycklingbenen, saltar, pepprar, oljar.

 

Med lite tur är riset och kycklingbenen klara samtidigt, efter ytterligare ca 10-15 min. Här går det bra att spara undan ris om du har kokt extra. OBS! Kyl snabbt, ris ska inte stå framme.

 

 
 

Rör ned kokta grönsaker, låt stå på 1:an så de blir varma. Salta lätt, lägg på kycklingbenen i piffigt mönster. De skalade räkorna kan snabbfräsas i den heta ugnsformen efter kycklingbenen, eller strös över som de är.

 

Dekorera med hela räkor. Voilá!

(Det blev alldeles för gott, så vi satte i oss hela innan jag insåg att jag borde ha tagit en bild...)

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0