Reflexioner om kläder efter Kvinnodagen

Billy var för sjuk igår för att bidra med berättelser om Kvinnodagen. Det blev hastig -och vacker- julnostalgi istället.

 

Idag har han hämtat sig. Med djupaste respekt för viktigare teman, dröjer han sig kvar vid vardagslivet här på kajen.

 

Årets kvinnoberättelse från Billy ska istället handla om mode. Inte nyskapande färgsprakande mode. Utan det som är à la  mode för kvinnor år efter år relativt det som är à samma mode för män, här i Norden och på kajen.

 

 

1.       Tunna varmtröjor

Medan männens smidiga varmtröjor innehåller 100 % ull, lammull, kashmir… innehåller kvinnornas 80 % ull, kashmir, angora.  Resten är viskos eller ren syntet. Tussigt och tajt och kyligare.

 


Foto:Mannen
  • Fryser kvinnor mindre än män?
  • Vill kvinnor inte ha hållbara kvalitéer?
 
 

2.       Grova vintersulor

Männens rågummisulor innehåller -just rågummi. Kvinnors gummisulor är uppblandade med plast. Du märker det inte förrän den första vinterkylan slagit till. Och så säger man att kvinnor har dålig balans! Försök själv att gå med djupfryst plast under fötterna.

 

Foto: Mannen
 
 
  • Vill kvinnor vara på hal is även utanför skridskobanan?
 
 

3.       Hällor och fickor

Många praktiska detaljer i vardagen är anpassade för att fästa i fickkanten eller en bälteshälla. En plånbok glider snabbt ner ur ficktjuvars åsyn i en innerficka på kavajen. Praktiskt ja, för den som har dem.

 


Foto: Mannen
 
  • Vill kvinnor inte ha livrem och något i bakfickan (eller innerfickan) då och då?

 

 

4.       Rörelsefrihet

Träningskläder följer uppenbart två logiker. Män: Rymliga och lagom säckiga för att ge full rörelsefrihet. Kvinnor: Kroppsnära och elastiska för att ge full rörelsefrihet.

 


Foto: Mannen
  • Vilken logik är bäst? Inte vet jag. Men för den som är blyg eller har lilla magen i åtanke kanske just det tajta konceptet inte medför så väldigt mycket frihet.

 

 

5.       Håll in och lyft

Hur många män bär stretch-byxor med push-up-funktion? Eller håll-in-och-tajta-till-funktion? Kvinnors jeans har så ofta det här utförandet att det är svårt att komma ihåg något annat.

 

 

 
 
  • Andas den som kan.
 

6.       Ett ljuvligt undantag?

De här jeansen från The White Company är så mjuka att jag måste kolla att jag inte glömt att ta dem på mig. Så tillåtande att jag glömmer varför jag helst går i klänning. Och hällor och fickor har de också.

 

 
  • Modell? Brompton Boyfriend….
 
Och så var sagan slut.
 
 
 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0