Billy berättar: Livbåten

Livbåten, Charlotte Rogan, Bookmark förlag 2012

  

En havsblå pocketbok med en livbåt på havet.

   

En uppskriven bok. Den här har fått fina omdömen i många svenska tidiningar och expediten talade sig varm för den.

   

Handlingen är enkel. Ett antal personer har överlevt ett stort fartygs haveri och befinner sig i en livbåt. Mellan personerna i båten utvecklas ett spel, där en av förutsättningarna är att det är för många i båten. Människans lägre drifter blir alltmer synliga i kampen för överlevnad.

 

Ett sugande obehag. Sida för sida känner man mer och mer att något inte riktigt stämmer, inte ens under de extrema förhållanden som råder. Något pågår men vad?

  

Språket är precis som jag vill ha det. Enkelt, välvalt och utan stilistiska uppvisingar och krumbukter. På ett sätt liknar boken en ungdomsbok, för en glömmer lätt att en faktiskt sitter och läser. Större delen av tiden tillbringar en med de andra i båten. Det är en konst att skriva så, men kanske mindre vanligt att den förmågan leder till kritikerrosor?

  

Boken tvingar en att ta ett extra varv med moralen. Säkert tänker olika läsare på olika saker. Jag funderar på det sakliga och det känslosamma. När rätt och fel blir en fråga om kalkyler och känslorna helt har lämnat oss därhän – vad händer då? Är vi fortsatt mänskliga? Kan ett kalkylerande förhållningssätt stå för en ambition att vara saklig för allas bästa, eller uttrycker det kanske en inre verklighet av ett helt annat slag?

 

Men boken svarar ändå inte riktigt upp mot mina förväntningar. Själva berättelsen består av lite för många antydningar, och inramningen känns mer klassisk än unik. Helt klart läsvärd men den ger kanske inte en oförglömlig läsupplevelse.

 

 

• Enkel och välskriven

 

• Väcker de stora moraliska frågorna

 

• Klassisk inramning

 

 

//Detta var mina egna tycken och tanklar. Kanske tycker du något helt annat?

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0