Staples och essentials

 

Jag tror på att blanda in kvalitetsvaror i garderoben, om och när man har råd. Kvalitetsvaror är ofta ganska tråkiga, så det där med blandning är viktigt.

 

Det är de billigare kläderna som lyser upp och hänger med sin tid.

 

Medan kvalitet står för hållbarhet, även bokstavligen.

 

Vad ska man välja när man väl har förutsättningar att satsa? Det räcker inte att plocka ut ett ”bra” märke. Många prestigefyllda plagg tappar formen i första tvätten och går sönder i den tredje.

 

Det gäller att kolla hur de är sydda. Alla trådar ska vara fästade, knappar ordentligt isydda och reserver ska vara medskickade. Tygets riktning ska följa modellen, inte vara skuren härs och tvärs. Passpoaler och veck ska skulptera fram volymer. På rätt ställen –helst som återspeglingar av den som ska bära härligheten.

 

Materialen ska vara genomtänkta. Uppblandade kvalitéer ska samverka, inte motverka varandras egenskaper. Lagom tyngd. Mönster helst vävda, inte tryckta.

 

Här har jag hittat baskvalitet på det engelska företaget ”the White Company”. Kläderna är inte anslående, men välsydda. Och tidigare erfarenhet säger att de håller formen i åratal.

 

 

 

 

Stöttepelare ovan från vänster till höger: En vit sommartunika i hålbrodyr (blir blus till vintern),  en neutralt nästan-ärmlös klänning i kakigrönt stickat silke samt jeansen som jag skrev om häromdagen.

 

Till sist ”väskan i väskan” en svart börs med silvertofs för det där som annars brukar försvinna på botten. Slutgrävt, skulle man kunna säga.

 

 

 

En sak är jag säker på: De här grejerna kommer aldrig att gå sönder.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0