Billy berättar: Bekännelser

Bekännelser, Nina Hagen, 2010, Verbum förlag

 

Ett omslag som berör. Ninas vita, sotsminkade ansikte, håret anas mot en svart fond. Enträget, mycket punk, mycket rock, lite goth – fast så sa man inte då. Inte när allt började.

Boken är en självbiografi som skildrar uppväxten i Östtyskland, den musikaliska karriären och genomgående ett sökande efter mening och sanning i livet, genom politik, droger och religion.

 

Vad är det här? Så tänker man väl nästan varje gång man hör Nina Hagen, så tänkte vi på sjuttiotalet och så tänkte GP:s kritiker när de hörde henne i Annedalskyrkan 2011. På något sätt har hon en förmåga att göra alla överraskade, hela tiden i rörelse.

Berättelsen är gränslös, som levande musik i en bitvis begränsande miljö. En normlöshet som är uppfriskande vital. Det är i bisatserna och de vårdslösa referenserna som ett stycke nutids- och musikhistoria målas upp med kraftiga penseldrag.

 

Jag förvånas av dessa nyheter. Spänningarna mellan olika musikgenres, politiska uppfattningar och religiösa/moraliska kontexter fanns ju där mitt framför näsan på oss. Den varmt personliga skildringen av några av rockvärldens beryktade gestalter får mig att tänka efter. Det var ju så det var. U.F.O. s, TM, Jesusrörelsen och kollektiva livsstilar bildade en fullt logisk helhet tillsammans med olika förgreningar av europeisk rockmusik.

 

Efter att ha läst den här boken kan jag, som drog åt glamrock, äntligen börja se punken i sitt strålkastarljus. Kanske till och med försöka lyssna, lite, ibland.  

 

Och under tiden har Nina Hagen gått över till Gospel.

 

/Detta var mina personliga tycken och tankar – kanske tycker du något helt annat?


Fem flaskor Vinbärslikör

 
 


...på diskbänken. Och hur gick det här till?
 
 
Det bästa av allt: Bären går att återanvända till en smakintensiv pannkakssylt!


Sommar på Norra Älvstranden

Eftersom vi är helt nya här, så får Billy samla sig innan han börjar berätta. Under tiden bjuder vi på en bildkavalkad från sommaren på Norra Älvstranden. Några soldagar blev det trots extrema noteringar och överförtjusta meteorologer!

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0