Starka män

Hur ser du på jämlikhet när det kommer till svaghet?

Styrka är en sak. Jag tror de flesta kvinnor idag gärna är och vill bli betraktade som starka. Fysiskt, psykiskt och socialt.

Men så har vi andra ändan av skalan. Att inte våga. Att inte orka. Att inte ta kontroll och inte fatta beslut. Är det lika OK för båda könen? Eller är det helt enkelt inte OK?

Kanske vill vi fortfarande ha starka män vid vår sida. Inte bara på bioduken.

Vad tycker du?

 
 

Lögn i repris

SVT visar Lögnen igen.
Och jag är nästan mer förtrollad än första gången.
Halil bor i mitt hjärta, åtminstone 29 minuter åt gången.

  
Och interiörerna är (nästan) värda att dö för. Kolla Forest-stolarna i Aylens kök!
 
 

Mitt eget lilla land

Vårsolen inspirerar till nya tag på Lotten. I år är det blomsterlandet som formges med perenner. Det roliga är att det inte är jag som bestämmer hur resultatet ska bli på sikt. Naturen kan samarbeta, men den låter sig inte tuktas.

 
 
 
 
 

Billy berättar: Forföreren

Forföreren, Jan Kjärstad, 1993, 2012, Aschehoug & CO.
 
En tjock mörk pocketbok, som tonar från en persisk matta till en mörk insjö där en pojke hittat en armring. En TV-serie satte mig på spåret.
 
Jag föll handlöst för den norska serien Erövraren, och blev nyfiken då jag hörde att man i Norge tyckt att den var dålig – jämfört med böckernas original. Min bästa norska väninna har skaffat mig böckerna. Och jag har börjat läsa.
 
Erövraren handlar om en drömsk liten pojke. Pojken växer upp till en nyfiken tonåring och en kreativ man. En man som hittar sin fru död på golvet när han kommer åter från en resa. En iakttagare som friskt och naivt prövar sig fram i världen, hyllad av berättarrösten. Samtidigt är boken ett ambitiöst stycke nutidshistoria.
 
Som läsare blir man alltmer avvaktande inför den här pojken/mannen. Är det så friskt att fortfarande vara lika naiv i medelåldern som man var när man var elva? Kan en människa med barnasinnet kvar bli en svikare? En fara för sig själv och andra? Mer och mer väcks tanken att den här Jonas inte är så särskilt förtjust i att jobba för sina segrar. Det är mycket yta.
 
Och vad är det som sker mellan raderna? Vad händer på isen under den ändlösa skridskotävlingen? Varför tvärvänder Margareta? Vad händer egentligen på midsommaraftonens kväll? Historier berättas om och om igen, en pusselbit här och en där. Varför reste Jonas den där sista gången?
 
Boken kallas erotisk. Det tycker inte jag. Är det något jag har emot den här boken så är det de kallsinniga sexskildringarna. Starka kvinnor, javisst. Förförande språk, javisst. Men det ursäktar inte kylan. Och när barn dras in i skeenden om de är alldeles för små för, vill jag bara bläddra förbi. Synd på ett näst intill lysande mästerverk.
 
Jag är än mer nyfiken på nästa del!
  • Nutidshistoria
  • En pojke som (inte) blir man
  • Olustig erotik
  • Ett mästerverk
 
 
//Detta var mina personliga tycken och tankar – kanske tycker du något helt annat?

Plikten att välja

Jag gjorde mitt bästa idag. Helt enkelt genom att välja. Varje väljare kan vara vågmästare. Och nu får vi veta hur det gick. I morgon är det vardag igen.


Västsvenskt medelhavsklimat

Glömde min tröja idag på ett lunchcafé. Som tur var fick jag tillbaka den.

Tänk att det kan vara så varmt så att man faktiskt glömmer sin tröja.

Snart kanske den inte ens följer med ut.

 

Här ligger den kvar på balkongen, ännu i sena timmen råder medelhavsklimat.

 

 

 


Den magiska maten

En djupsinnig vän sa till mig en gång:

-          Jag förstår varför så många gick på det där med att storken kom med bebisar. Det är ju en så mycket troligare teori.

 

På samma sätt förstår jag varför en del barn idag tror att affären har gjort maten.

 

För vem kan tro att är sant, när det år efter år växer mat ur fröer i våra trädgårdsland? Grön magi, rätt och slätt. Och som allra godast just precis nu.

 
 
 
 
 
 

Slutvaxat?

Varför älskar vi Conchitas skägg men avskyr Nours hår i armhålan?

 

Missförstå mig rätt.

 


Kärleksdagen, West Pride 2013
 
Jag gläds med alla oss(!) som röstade fram en värdig segrare i Melodifestivalen 2014. En skicklig sångerska med dramatisk närvaro, överjordisk skönhet och ett budskap om tolerans.
 
Mina tankar gick rakt till ”Divans sång” i Femte elementet.

 

Tolerans är viktigare än någonsin i 2010-talets ideologiska skymningslandskap. Men toleransen har sina gränser.

 

Och dessa kan tydligen gå vid en orakad armhåla exponerad på bästa sändningstid.

 

 

Varför? Handlar om vilket kön man är född till och vilka val man gör utifrån det (om det nu är val)? Hade armhålan varit mer OK på en person som identifierar sig som man? Eller på en person som från början setts som man och nu betraktas som kvinna?

 

Slutsats: Den som är född till kvinna och betraktar sig som kvinna bör inte sporta sina biologiskt designade armhålor.

 

Oavsett glamourfaktor i övrigt.

 

 

Kanske handlar det bara om yta. Skägg är hipsterhett och stiligt och pengar finns att tjäna på dess trimning och fixning. Så icke (ännu icke) våra armhålor.

 

Märkligt ändå att håriga armhålor var både statement och skönhetsideal så sent som på 70-talet. Den som inte tror mig kan läsa klassikern Jack av Ulf Lundell, episoden med Heléne.

 

Tider förändras och vi med dem.

 


Spaniens solkust 2014


Prästens trädgård

… eller snarare odling, El huerto del Cura, finns i den lilla staden Elche/Elx  i provinsen Alicante.

Detta, mina bloggvänner, kan kallas odlingslott! Se och njut.

 

 
 

Ett varmare ställe

Nyss hemkommen från Spanien. Där växte Drömmen om ett eget ställe.

 

Många talar emot. Pekar på bundenhet, onödiga kostnader, hur förnuftigt det är att hyra istället. Att kunna välja olika. Andra tycker annorlunda.

 

Det är ju något med att kunna återvända. Att ha en plats på jorden. Solsäkra semestrar, att slippa ängslas för att all ledig tid blir förmörkad i år. Något att tänka på också när man inte är där. Ett projekt!

 

Livskvalitet. Sen är det inte bara guld och absolut inte gröna skogar. Det finns nackdelar.  Och ändå – att ha ett ljusare och varmare ställe att omhulda och omhuldas av. Det är vackert.

 

Vad säger du? Är det din dröm också?

 


Drömmare eller projekterare?
 
 
 

RSS 2.0