Lika roligt

varje år!

 

 

 

Pumpan är på plats, och en skål med godis på dörrmattan - ifall det skulle komma små spöken på besök.

 

Blir det dålig kontakt med de okända, blir det ju över till mig också…

 
 
 
 
 
 

Nu är nu:

Vi har fått tiden tillbaka!
 
 
 
 

Tamarind?

Köpte en låda färsk tamarind i affären, bara för grejen.
Men vad gör man egentligen med färsk tamarind?

Tamarinden är en ärtväxt, och det är den tjocka geggan innanför skalet som man använder. Smaken är lite sötsyrlig, som ett mellanting mellan dadlar och färsk koriander. Jag har läst att även bönorna inne i geggan går att tillaga, men jag har inte vågat prova.

Tamarindskidan ser ut som något ur en science fiction-film. Om ni minns en höjdare till 40-talsfilm där något slags människokopior föddes ur stora puppor? Precis så ser en skalad tamarindskida ut. Donald Sutherland gjorde f.ö. en deppig 70-talsversion av filmen.
 


Åter till tamarinden. De efterrätter som jag har sökt fram på nätet innehåller alla tamarindjuice, inte färsk tamarind. Någonstans läste jag att det går att mixa tamarindgeggan med vatten till ett slags juice. Det känns inte rätt.

Överhuvudtaget känner jag mig lite skeptisk mot mitt inköp.

Är det någon om vet mer om tamarind och hur man får ut juice ur den?

 
 
 
 Foton i inlägget: Mannen
 
 

Anchou

Nyskördade anchou (röda hann de aldrig bli).
Grillade i ugnen är de en delikatess - som de är eller som smaksättare i en chiligryta.


Cecilia

Hörde låten och kände plötsligt minnet av en doft. Letar, försöker identifiera. Havregryn? Och något fränt, körvel? Oregano!

Och här är minnet:

Jag är 17 år, i min första lägenhet, fattig och fri. I kylen finns ett halvt paket smör, i skafferiet några torrvaror. Jag bakar scones till middag, på havregryn och vatten. Brer på det sista smöret, strör över oregano. Kryper upp i fönsternischen med min smörgås, fönstren står vidöppna. Stereon på högsta volym. Simon & Garfunkel.

Solen letar sig in och värmer kroppen. Kanske kommer vänner förbi, kanske inte.

I detta ögonblick äger jag världen.

Likadant som då. Fönstret skymtar i vänsterkanten. Foto: Mannen.Tacksägelsemiddag

Tacksägelsedagen, och det känns kul med kalkonstek – men bara två som ska äta, och helst hälsosamt dessutom?

 

Mannen hittade en fin kalkonbröstfilé på coop, och jag tänker på ugnsbakade rotfrukter. Varför inte lite sötpotatis och majs för en amerikansk känsla i ugnsformen? Rödlök och klyftad spetskål går med. Vänder om alltsammans i pyttelite matolja. Sen sticker jag ner torkade aprikoser, inte så kalorisnålt kanske, för att ge en försmak av julkalkonen.

 
 

Några squashbitar lägger jag åt sidan i lite salt.
 

Ugnen går på 175 grader. Kalkonfilen binder jag upp till en bullig form, gnider in med peppar och en aning lammkrydda från gotland. Bryner i lika delar smör och olja.

 

 

Sedan upp på rotfruktsblandningen och in i ugnen.

 

Squashbitarna torkar jag av och steker sen i pannan utan att skölja emellan.

 

Spetskålen blir aningen för mörk men resten artar sig fint. Penslar under stektiden med matolja. Squashen åker i på slutet.

 

Stektiden på kalkonen är lite för lång jämfört med grönsakerna, så jag får gör en omgruppering 20 min innan den är klar (dvs ta ut rotfrukterna med folie över och sätta kalkonen i en annan form i ugnen).Lite flingsalt får smälta in, och sedan är kalkonen klar att skäras upp.

 

Sen till problemet: Vad ur egen skörd kan komplettera måltiden, så att det blir en ärlig tacksägelse? Det är ju lite sent på året på våra breddgrader?

 

Jag sätter fram en hemlagad krusbärschutney på bär från odlingslotten. Funkar som en kryddig gelé!

 

 

 


Yogatankar

Du har kanske också märkt vilken yogavåg som sköljer över oss. Överallt tjejer, damer, tanter med små mattor på ryggen i fantasifulla fodral. De flesta i ekologiska byxor. Några med och andra utan vattenflaska, beroende på graden av ortodoxi. Männen är få, men ökar i antal.

 

 

Jag tillhör entusiasterna. Jag tycker att yogan hjälper till att få ihop kropp och själ, andning och rörelse, styrka och mjukhet, intryck och uttryck. Koordination i vid bemärkelse, och även i snävt fysisk betydelse.

 

Jag tror att den som utövar yoga dansar bättre.

 

 

De flesta tänker nog på fysiska yogaformer, med en serie positioner som påminner om djur – det gör jag också. Men yoga innebär också filosofi, meditation, inre utveckling. Alla mål och värden i yogan kanske inte stämmer med din egen tro eller livsgrund.

 

Det kan vara bra att ha koll på.

 

 

Inom kristendomen beskrivs hur lärjungarna lämnar sina familjer för att följa Jesus. Inom hinduismen finns t.ex. Raja yogans åtta steg, som kan tolkas som ett sätt att successivt dra sig tillbaka för att nå ett tillstånd av upplysning.

 

Visst finns det mycket som binder oss alldeles i onödan, förväntningar om hur vi ska vara t.ex. Dem kan det vara skönt att befria sig ifrån.

 

Men banden till andra människor tycker jag att vi ska vara rädda om, även när de skaver.

 

 

Under yogapassen över vi oss på att vara ”här och nu”. Jag har varit i ett buddistiskt tempel och sett historiens, framtidens och nuets Buddha. Nuets Buddha är finast.

 

Att träna närvaro är välgörande!

 

 

... men jag skulle inte vilja leva i ständig historielöshet eller för den delen planlöshet.

 

Jag håller mig på mattan, men jag kliver också av den. Jag ser inre utveckling som en resurs för att leva ett utåtriktat liv. För även om det är svårt att förändra någon annan än oss själva så måste vi försöka. Vissa saker är så galna att de kräver motstånd, utan tanke på inre frid (i alla fall inte just då).

 

För mig är det värdefullt att kunna växla fokus och att koordinera det inåtriktade med det utåtriktade.

 

 

Hur tänker du?

 

 


Som ett barn

Nu har jag varit hos Berit på Lotus Flower hair and body care. Idag var fötterna i fokus. Det var längesedan de blev så fina, för dagen toppade med plommonfärgat lack!

Det känns som en nystart. På barnfötter tassar jag runt i mina flipflops.
 
 
Lite roligt såg det förstås ut när jag lafsade hem längs bryggan i samma flipflops och yllerock.
 
 

Bakdags

Billy har varit ledig ett tag igen. Men nu är han åter i full schwing.
 
Det är matberedaren också. Nej, jag har ingen flashig Kitchen Aid att visa upp. Men den här lilla Boschen tjänar väl sitt syfte:
 
 
Det blir ett "paketrecept" på Grahamsbullar. Med tillägg av linfrön.
 
 
Ångrar linfröna lite. De liknar små baggar där de far runt i knådningen.
 
Men resultatet ser lovande ut... (under ytan)
 
 
Den du med smör på!
 
 
Divajsen protesterar vilt och förgäves....
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0