Tacksägelsemiddag

Tacksägelsedagen, och det känns kul med kalkonstek – men bara två som ska äta, och helst hälsosamt dessutom?

 

Mannen hittade en fin kalkonbröstfilé på coop, och jag tänker på ugnsbakade rotfrukter. Varför inte lite sötpotatis och majs för en amerikansk känsla i ugnsformen? Rödlök och klyftad spetskål går med. Vänder om alltsammans i pyttelite matolja. Sen sticker jag ner torkade aprikoser, inte så kalorisnålt kanske, för att ge en försmak av julkalkonen.

 
 

Några squashbitar lägger jag åt sidan i lite salt.
 

Ugnen går på 175 grader. Kalkonfilen binder jag upp till en bullig form, gnider in med peppar och en aning lammkrydda från gotland. Bryner i lika delar smör och olja.

 

 

Sedan upp på rotfruktsblandningen och in i ugnen.

 

Squashbitarna torkar jag av och steker sen i pannan utan att skölja emellan.

 

Spetskålen blir aningen för mörk men resten artar sig fint. Penslar under stektiden med matolja. Squashen åker i på slutet.

 

Stektiden på kalkonen är lite för lång jämfört med grönsakerna, så jag får gör en omgruppering 20 min innan den är klar (dvs ta ut rotfrukterna med folie över och sätta kalkonen i en annan form i ugnen).Lite flingsalt får smälta in, och sedan är kalkonen klar att skäras upp.

 

Sen till problemet: Vad ur egen skörd kan komplettera måltiden, så att det blir en ärlig tacksägelse? Det är ju lite sent på året på våra breddgrader?

 

Jag sätter fram en hemlagad krusbärschutney på bär från odlingslotten. Funkar som en kryddig gelé!

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0