Spanskt stök i köket

Billy har tillbringat en del tid i Spanien i det senaste.

 

Semester utomlands kan förstås innebära All Inclusive, att bli serverad och omhändertagen en liten tid. Det är härligt!

 

Men har du möjlighet att få ett boende med kök, kan du pröva att laga maten själv ibland. Det är roligt att jobba med nya råvaror och ingredienser.

 

 

Lagar du mat i Spanien, har Billy och jag några tips:

1. Grönsaker är bäst och billigast på marknad. Ta reda på vilka marknader som finns nära dig, och vilka dagar de är.

 

 
 
2. Halvfabrikat och färdiglagat är mycket bättre Spanien än hemma. Vi kan bl.a. rekommendera:
 
  • Inlagda rödbetor, finns med milda och aromatiska lager -  t.ex. rosmarin och honung
  • Färdigkokta grönsaker i vakuumpack – lagen innehåller olja och är jättegod som smaksättare
 
  • Färsk hackad persilja med vitlök – finns i små askar i grönsaksdisken. Håller längre och är en fantastisk smaksättare i soppor, grillolja och olika fyllningar
 
  • Färdig kryddblandning till ”lantligt ris” gör ingen paella – men den ger en risrätt med spansk touch. Fräs riset i olja, strö över kryddblandningen och tillsätt sen dubbelt så mycket vatten som ris, sänk värmen och lägg på lock. En påse räcker till ca 6-7 dl ris.
 
 
 
3. En tillsats man ska se upp med är vitt socker – gömmer sig i allt från vatten till tomatkross. Heter ”azucar”.
 

4. Fisk är roligt att köpa och laga till. Fiskdiskar med betjäning finns i alla lite större livsmedelsaffärer. Be dem rensa åt dig ”quitar las tripas”.

 

Spiskumminstekt merluzafilé med lantligt ris. Foto:Mannen
 

Är du osäker på hur du lagar till en fisksort – beställ den på restaurang. Då kan du få en uppfattning om hur du kan göra. Kanske kan du lura ur personalen några tips, om du är bra på spanska!

 

 

 


Maxat Vaxat

Vaxbönorna översvämmar lotten. Två rader blir en djungel.

 
Foto:Mannen
 

Den rikliga skörden är välkommen. Jag tar bönorna precis när de blivit ”banangula” (färgkod enligt konfektionsindustrin. Bananerna själva är betydligt mörkare i skalet- och vitare inuti).

 

 

Foto: Mannen
 

Kokar de nyplockade bönorna i drygt fem minuter och slår av vattnet. Kokar i tio minuter till. En smörklick och salt efter behag. Fantastiskt gott till allt från veggo till biff!

 

 

 


Utegym

En sak som jag verkligen vill slå ett slag för är utegym.I Beijing finns de överallt, och Beijingborna använder dem flitigt. Ofta under glada tillrop från omkringstående.
 

Runt Torrevieja dyker de upp lite varstans, som här vid en lekplats och en livsmedelsaffär.

 

 

Det ska vara enkelt och tillgängligt att träna. De små stunderna kan lika gärna vara ett par drag i handledsstärkaren som ett par mindfulla minuter på parkbänken.

 

 

Utegym är socialt, fritt, roligt – och normbyggande.

 

Mellerud invigde sitt utegym för en månad sedan. Bra där, Mellerud!

 

Jag hoppas att varje sjukhus, vårdcentral, lekplats och park i Sverige tar intryck av Mellerud, Torrevieja och Beijing. Sociala och hälsofrämjande platser ska vara utrustade med utegym!

 
 
 
 
 
 
 

Spegel spegel...

 
 
Om du befinner dig i närheten av Torrevieja så bör du besöka utställningen Conjuring – Magic or science? nere i hamnen.
 
Den handlar om illusioner - hur vår hjärna arbetar i relation till den information vi matar den med. Där finns både praktiska experiment och fakta för alla åldrar.
 
Ett intressant tema på utställningen är spegelneuroner. På en skärm en bit in i lokalen berättar en forskare om dessa. (Ta fram skolspanskan!)
 
Vår hjärna omvandlar t.ex. ett rassel av en nyckelknippa till tanken på att låsa upp en dörr. Om vi ser en annan person låsa upp en dörr, så kan vi återskapa den känslan i vår egen hand och skicka signaler till hjärnan. Det är så spegelneuronerna arbetar.
 
Spegelneuronerna hjälper oss att glädjas med dem som gläder sig och sörja med dem som sörjer, allt genom att vi registrerar deras ansiktsuttryck och därefter speglar känslan i oss själva. De hjälper oss också att tolka avsikter, att förutsäga vad en annan människa ska göra. På nätet kan man läsa mer om detta.
 
T.ex. sägs det att fåglar har välutvecklade spegelneuroner.
 
 
 
 
Och det sägs också att en människas spegelneuroner kan tolka samma rörelse olika beroende på omgivningen och situation.
 
Om vi ser en annan människa sträcka sig efter en kaffekopp vid ett fint dukat bord, tror vi att hen ska ta sig en fika. Om bordet istället är smuligt och slarvigt, tolkar vi rörelsen som att hen ska plocka in disken.
 
Och då vet jag!
 
Då vet jag hur kajan på förhand kan gissa när vi ska lämna ett cafébord, bara vi uttalar tanken. Den ser förstås att det är smuligt och slarvigt, när vi pratar. Kanske ser den också att vi sträcker oss efter våra saker. Det är förstås spegelneuronerna som jobbar!
 
Foto: Mannen
 
Tror jag, vet jag. Tills vidare.
 
 

Microvärld

Jag kan med bestämdhet avråda ifrån att baka mindre potatisar i mikron. Såhär såg vår ut efter mitt försök. En inbränd stank som inte går att få bort.

 

Brandvarnaren skötte sig utmärkt.

 

 
 
 
Inget annat att göra än att inhandla en ny. Jag är inte förtjust i brittiska märken, eftersom jag tycker att deras manöverpaneler är ointuitiva. Mitt sjätte sinne ligger tydligen långt ifrån den genomsnittlige brittens dito.
 

Nå, kanske det finns fler själsfränder i bortre Asien?

 

Håll med om att den nya ugnen har en stilig interiör och att panelen i förstone framstår som enkel!

 

 
 

Men, oprövat är kanske bäst…

Fortsättning följer, som alltid här på Billys.

 

 

 


Billy berättar: Tre önskningar

Tre önskningar, Liane Moriarty,2003, Litauen: ScandBook UAB
 
 
En blågrön bok med tre kvinnor, sittande med ryggen emot, tittande ut över molnen
 
 
"Moriarty:s there!", T.S: Elliots ord från musikalversionen av "Cats" ekar i huvudet. Den här författaren (inte katten) har snabbt blivit populär bland åtminstone mina vänner och bekanta.
 
 
Det är lätt att förstå när man läser hennes debutroman, som till skillnad från en del av de senare är fylld av humor. Jag skrattar högt mellan sidorna.
 
 
En bok att känna igen sig i, att bli bekräftad av, en bok om kvinnor i alla åldrar. Det är också en bok om att vara tvilling, eller trilling. Den delen kan förstås inte alla relatera till.
 
¨Den handlar också om att finna sig själv, att resa sig ur askan av andras svek och gå vidare. En bok om kvinnlig styrka. VI får följa tvillingarna Kettle under en tioårsperiod med tillbakablickar på barndomen - samtidigt följer vi de äldre och yngre generationerna.
 
 
När män sviker rämnar världen, men bara tillfälligt. Det är OK att bli galen. Och fullkomligt nödvändigt att ställa upp för varandra som systrar. Ingen är sin partner, när det kommer till kritan.
 
 
Ungefär , bara oändligt mycket roligare och inte det minsta banalt. Texten ur Cats stämmer precis. Moriarty är där, med sina gestalter och bredvid dig i ditt eget liv - precis innan det faktiskt har hänt.
 
 
Läs den här boken, om du inte redan har gjort det!
 
 
 
 
//Detta var mina tycke och tankar. Kanske tycker du något helt annat?
 
 

Lasagne

 

Lasagne är en bra rätt om du har lite pastasås över. Funkar fint med klassisk köttfärssås, eller som här en vegetarisk variant baserad på kikärter och tomat. Har jag ingen sås så kokar jag ihop spenat med lök, och kanske en burk svamp.

 

Sen behövs en béchamelsås med ost. Du fräser några matskedar smör i en kastrull, strör över rätt mycket mjöl och späder successivt med mjölk. River i ost – ganska mycket, lasagne är ingen mager historia.  Har du valt spenat funkar grönmögelost fint till.

 

Jag förkokar alltid lasagneplattorna. Det ska man inte behöva, men jag har aldrig lyckats få dem mjuka utan förkokning. Låt dem inte koka för länge för då går de inte att lägga ut bi formen. Koka varje lager efter hans som du behöver det.

 

Häll lite béchamelsås i en form, lägg första lagret förkokade plattor. På med den sås du har valt. Nytt lager plattor. Varva sås och plattor i formen och avsluta med béchamelsås. Är lasagnen tjock så häll béchamelsås även mellan mittenlagren. IN i ugnen 200-220 grader ca en halvtimme.

 

Njut t.ex. med kall ramlösa och en stor grönsallad.

 

 

 

 

 


Mästarnas skor

Italienska till vänster, inhandlade på outlet i Imperia. Spanska till höger, köpta på marknad vid La Mata.
 

Jag har funderat på italienska skor, och spanska.

 

Båda länderna hyser mästare i skokonfektion. Mästare som kan tillverka vackra, gåvänliga skor. Som förstår betydelsen av en bra läst (hemligheten bakom –eller under- varje kvinna som obehindrat tar sig fram i högklackat).

 

Så varför är italienska läderskor handskmjuka medan de spanska är stenhårda? Olika djurslag? Betet? Garvningen? Klimatet?

Helt enkelt olika skofilosofi?

 

Eller är det jag som har fel – hur många par jag än kan ha haft äran att få prova, så kanske de inte utgör ett statistiskt underlag.

Men lite mysko är det.

 

 

 


RSS 2.0