Billy berättar: Berättelse om ett äktenskap

Berättelse om ett äktenskap, Geir Gulliksen, Weyler 2015

En tunn vit bok meden ”mäklar”-ritning av en bostad.

 

Genom hennes ögon. En man beskriver hur hans äktenskap faller isär, men strävar efter att göra det ur hustruns perspektiv.

 

Boken är omtalad. Och greppet betraktas som ovanligt. Jag är lite osäker på vad detta ovanliga är. Att skildra ett intimt skeende ur en annans synvinkel? Att som man inta en kvinnas perspektiv? Att en kvinnas perspektiv presenteras som viktigt, även för män (även för dem som inte råkar vara kulturskribenter)?

 

Kontaktlösheten ekar mellan raderna. Paret som står i historiens centrum når aldrig riktigt fram tillvarandra. De är tyngda av måsten och borden, hur de borde känna, vad det rätta förhållningssättet är. För relationen faller inte av sig själv. Där finns otrohet, kärlek på sidan, leken med elden från första stund – en lek som båda förväntar sig att acceptera. Allt i sakta mak mot en fond av nordisk barrskog. Förresten, gör de verkligen i ordning skidspår före klockan sju mitt ute i obygden i Norge?

 

Perspektivet havererar. Det står faktiskt inte särskilt mycket om vad kvinnan i berättelsens mitt känner och tänker. Hon beskrivs som ett knippe impulser, ganska viljelös tycker jag. Förste älskarens förföriska varggrin återges däremot med must, lust och fägring. Ganska snart är det manliga berättarjaget tillbaka i sig själv och sina egna tillkortakommanden, när han tvingas se hur vargen släpar bort den stygga lilla rödluvan.

 

Om jag hade skrivit den här berättelsen hade kvinnan fått ha lite roligt med den tämligen slätstrukne älskaren. För någon varg i egentlig mening tycks han inte vara, bara en i raden av slentrianmässiga förförare. Det kan väl vara gott nog ett tag! För något som berättelsen verkligen lyckas bära fram är hur oändligt trist det är att leva med bokens berättarjag. Frågan är bara om den twisten är avsiktlig -?

 

Då – men bara då- sällar jag mig till den högljudda beundrarskaran. Därmed inte sagt att boken som sådan är oäven.

 

 

• En man berättar ur en kvinnas perspektiv

 

• Bra skildring av kontaktlöshet

 

• Perspektivet havererar

 

 

 

//Detta var mina tycken och tankar. Kanske tycker du något helt annat?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0